Onderhoud schapenvacht

Er worden ons zeer vaak vragen gesteld over het onderhoud van schapenvachten. Daarom hebben we daar een aparte info pagina van gemaakt en de strekking daarbij is: doe onderstaande onderhoud tips met mate en geniet nog jarenlang van onze warme schapenvachten .

De beste tips voor het onderhouden van uw schapenvacht zijn:

Een schapenvacht reinigt zichzelf

Een schapenvacht bevat natuurlijk vetten waardoor de vachten zichzelf min of meer kunnen reinigen. Schapenvachten kunt u regelmatig buiten laten luchten en daarbij uitkloppen (rustig!). Een andere manier om vachten schoner te maken is deze te stofzuigen (rustige bewegingen en op lage toerental)

Hoe kan je een schapenvacht borstelen

Om te voorkomen dat de schapenvacht op den duur gaat klitten, kunt u de vacht zachtjes borstelen. Hiervoor kunt u een normale haarborstel of een hondenborstel gebruiken maar binnenkort gaan we speciale vachtenborstel hiervoor aanbieden. Vraag hier voor meer informatie over de schapenvachten borstel

Hoe kan je een schapenvacht opfrissen

Naar verloop van tijd kan een schapenvacht toch wat muffig gaan ruiken en het beste is om ze in een wat vochtige omgeving uit te hangen. Tips hierbij zijn: hang ze buiten in de mist of hang ze na het douchen even in de badkamer. Met de wolkant naar benden in de sneeuw leggen is ook een goede manier want de sneeuw absorbeert de vuildeeltjes.

Zit er een vlek op uw schapenvacht?

Ai heb je het net niet gered om het broodje of drankje zonder knoeien te nuttigen: rustig aan, geen paniek! Is het nog een natte vlek dan even droogdeppen met keukenpapier of een droge doek. Is de vlek (al) opgedroogd? Verwijder de vlek dan met een ietwat vochtig doekje. Maak hierbij deppende bewegingen want anders wrijft u het juist in de vacht. Verdwijnt de vlek dan nog steeds niet? Gebruik dan een klein beetje groene zeep. Groene zeep heeft voldoende reinigende kwaliteiten en is niet agressief.

Hoe moet je een schapenvacht wassen

Wij van Schapenvachtwinkel adviseren onze klanten eigenlijk altijd om schapenvacht niet en anders zo min mogelijk te wassen. Elke wasbeurt tast de vacht (een beetje) aan wat kan resulteren in stugheid, minder glans of mindere plekken. Wilt u toch nog graag uw schapenvacht zelf wassen houdt u zich dan aan onze volgende tips: Was de vacht dan bij voorkeur met de hand in koud water. Gebruik geen zeep en zeker ook niet het wolwas-programma van uw wasmachine. Hoe rustig dit programma ook is het is vaak funest voor uw schapenvacht. Hang uw vacht na afloop uit laat deze rustig drogen op kamertemperatuur. Abosluut niet drogen op de kachel of dichtbij de openhaard want dit gaat te snel en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Hoe kan je een schapenvacht drogen

Is uw vacht nat geworden? Hang uw vacht uit en laat uw vacht rustig op kamertemperatuur drogen. Zorg ervoor dat uw schapenvacht supergoed opdroogt en droog uw vacht absoluut niet in een droger, op de verwarming of ‘even in de zon’. Het drogen van een vacht kost al snel enkele dagen en om uw vacht lekker soepel te houden kunt u uw vacht het beste regelmatig even rekken.

Als u zich aan bovenstaande onderhoud-tips houdt kunt u nog jarenlang genieten van onze heerlijke schapenvachten!

Met vriendelijke groet,
Team Schapenvachtwinkel